Praten over je angsten, waarom is dat niet gek?

Praten over je angsten, waarom is dat niet gek?

Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts, blijkt uit onderzoek. Bij ongeveer 700.000 mensen is er zelfs sprake van een fobie. Ben je ook bang voor de tandarts, dan sta je in ieder geval niet alleen. Wat kun je doen?

Je bent niet alleen

Uit deze cijfers blijkt dat angst voor de tandarts niets is om je voor te schamen, maar dat neemt de angst natuurlijk niet weg. Gelukkig is er iets aan te doen. Praat erover met je tandarts. Ben je bang voor wat je te wachten staat, maak dan een afspraak en vraag je tandarts de eerste keer niets te doen, maar alleen te kijken naar je gebit. Vertel ook vooral waar je behoefte aan hebt. De een wil stap voor stap weten wat er gaat gebeuren, de ander wil juist helemaal niet weten wat hem of haar te wachten staat.

Deelgenoot van de behandeling

Of je nu ieder detail wilt weten of hoort tot het kamp ‘get it over with’, we maken je altijd deelgenoot van de behandeling op een manier die bij jou past. We doen niets zonder jouw toestemming. Dat begint al bij kleine kinderen. Of we nu gaan schoonmaken of een gaatje gaan vullen, we geven vooraf aan hoeveel tellen iets duurt, zodat zelfs de kleinsten onder ons vertrouwen krijgen in wat er gebeurt. Als we moeten verdoven, geven we het kind zelf het bakje met verdovingszalf in de handen, zodat hij of zij kan zien dat er echt alleen maar zalf in zit. Zo maken we het kind deelgenoot van de behandeling. Maar ook bij volwassenen is het belangrijk dat we steeds weer goedkeuring krijgen voor wat we doen en samen met de cliënt beslissen over de behandeling.

Iemand die bij je past

In onze praktijk zijn meerdere behandelaren. Daarom is er altijd iemand die bij je past. De een legt precies uit wat er gaat gebeuren en neemt je stap voor stap mee in de besluitvorming. De ander is heel daadkrachtig en pakt lekker door zonder jou te vermoeien met allerlei details. Als we weten wat voor jou het prettigst is, vinden we daar de juiste behandelaar bij. Maatwerk, daar houden wij van.

Meer weten?

Wil je ook graag oud worden met een gezond gebit, maar zie je op tegen een bezoek aan de tandarts? Schrijf je gerust in bij onze praktijk. Meld waar je angst zit, dan zoeken wij de juiste behandelaar voor jou.