Implantaat ontsteking – Peri-Implantitus

Peri-implantitis is een chronische ontsteking van de weefsels rondom een tandimplantaat waarbij (versneld) kaakbot verdwijnt. Door de botafbraak heeft het implantaat minder houvast en kan het los komen te staan, waarna uiteindelijk het implantaat verloren kan gaan. De belangrijkste oorzaak van een ontsteking bij een implantaat is bacteriën. Deze bacteriën bevinden zich voornamelijk in tandplak. De plak rondom het implantaatoppervlak is lastig te verwijderen. Als het implantaat langere tijd niet wordt gereinigd door een mondzorgprofessional -bijvoorbeeld een mondhygiënist- is de kans op peri-implantitis groter, dan dat u met regelmaat de mondhygiënist en tandarts-implantoloog bezoekt.

De schatting is dat ongeveer dat 1 op de 5 patiënten met peri-implantitis te maken krijgt. Vaak wordt peri-implantitis in een vroeger stadium ontdekt en kan het behandeld worden met een professionele gebitsreiniging door een mondhygiënist. Daarnaast is het uiterst belangrijk dat u de een goede mondhygiëne handhaaft.

Als de peri-implantitis verder gevorderd is met meer botafbraak, wordt u gezien door de tandarts-implantoloog. Tijdens deze afspraak wordt samen met u gekeken wat de beste oplossing is. Eén van de oplossingen die Tandheelkundig Centrum Hanevoet biedt, is het grondig reinigen van het implantaat met een apparaat, genaamd GalvoSurge. Een behandeling met de GalvoSurge zorgt ervoor dat alle bacteriën en ontstekingsweefsel worden verwijderd. Als het gebied rondom het implantaat is gereinigd kan de tandarts-implantoloog ervoor kiezen om wat bot op te bouwen met botkorrels. Hierdoor wordt het herstelproces versneld en kan het bot weer netjes aangroeien. Hierbij is het handhaven van een goede mondhygiëne een must.

Onze tandarts-implantoloog, adviseert en helpt u graag.

Onze tandarts-implantoloog adviseert en helpt u graag.