Facings

Wilt u het uiterlijk van uw gebit verfraaien? Dan zijn facings een goede optie! Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein dat op uw tand geplaatst wordt.

Met facings kunt u het uiterlijk van uw gebit verbeteren. Zo kunnen verkleurde tanden weer wit gemaakt worden, afgebroken hoekjes gerepareerd worden en om spleetjes tussen de tanden op te vullen.

Er bestaan twee types facings: composiet facings en porseleinen facings. Composiet facings zijn goedkoper dan porseleinen facings. Porseleinen facings zijn daarentegen kwalitatief beter dan composiet facings, zo is de levensduur langer en zal er minder verkleuring plaatsvinden. 

Wilt u graag meer informatie over het plaatsen van facings? Neem dan gerust contact met ons op via 040 252 42 67. Tandheelkundig Centrum Hanevoet helpt u graag verder. 

Composiet facings

Composiet facings zijn goedkoper dan facings van porselein. Echter zijn composiet facings kwalitatief gezien ook minder goed. Zo zullen composiet facings eerder verkleuren en gaan ze minder lang mee.

Composiet facings kunnen vrijwel altijd direct geplaatst worden. Voor de plaatsing van deze facing is in veel gevallen maar één bezoek nodig aan uw tandarts.

Voor een composiet facing hoeft er relatief weinig aan uw tand gedaan te worden. Uw tand hoeft niet tot nauwelijks geslepen te worden voordat de facing geplaatst kan worden. In veel gevallen hoeft uw tand enkel bewerkt te worden met zuur om deze ruwer te maken.

Vervolgens wordt het composiet laagje voor laagje aangebracht. Wanneer de facing is aangebracht, zal deze uitgehard worden met een speciale lamp. Tot slot slijpt de tandarts uw facing in de gewenste vorm en wordt het oppervlak gepolijst.

Porseleinen facings

Naast een composiet facing, kunt u ook kiezen voor een porseleinen facing. Wanneer u kiest voor een porseleinen facing wordt er een schildje van porselein op uw eigen tand geplaatst.

Een porseleinen facing gaat gemiddeld tot wel 15 jaar lang mee. Dit is een stuk langer dan composiet facings. Daarbij zijn porseleinen facings minder gevoelig voor tandplak en verkleuren deze nauwelijks.

In tegenstelling tot het plaatsen van een composiet facing, is bij het plaatsen van een porseleinen facing een tweede bezoek nodig. Tijdens het eerste bezoek slijpt de tandarts een dun laagje van uw tandglazuur af. Een porseleinen facing moet namelijk minimaal een halve millimeter dik zijn.

Vervolgens wordt een afdruk gemaakt van uw tand. Deze afdruk wordt opgestuurd naar het tandtechnisch laboratorium. Op deze locatie wordt uw facing in de gewenste vorm gemaakt.

Tijdens een tweede bezoek wordt de facing geplaatst. Voordat dit gebeurt zal uw tand eerst behandeld worden met zuur en zal er een hechtlaag aangebracht worden op uw tand. Vervolgens wordt de facing aangebracht.

Facings laten plaatsen

Aan het plaatsen van facings gaat altijd een intakegesprek met de tandarts vooraf. Tijdens een intakegesprek bespreekt u uw wensen, zoals bijvoorbeeld de kleur, vorm en aantal facings. Daarnaast beoordeelt de tandarts uw situatie en worden de mogelijkheden besproken zodat er een passende kostenbegroting gemaakt kan worden.

Het plaatsen van een composiet facing is in veel gevallen mogelijk in één behandeling. Voordat de facing geplaatst wordt, wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van uw tanden past.

Wanneer u kiest voor een porseleinen facing zijn er twee behandelingen nodig. In een eerste behandeling wordt er een dun laagje van uw tand geslepen. Daarna zal er een afdruk genomen worden van uw tand.

Tijdens de tweede behandeling zal uw tand eerst behandeld worden met zuur. Vervolgens wordt er een hechtlaag aangebracht op uw tand en zal de facing geplaatst worden. Zodra de facing geplaatst is zal deze uitgehard worden met een speciale lamp. Tot slot slijpt de tandarts uw facing in de gewenste vorm en wordt het oppervlak gepolijst.

Nazorg en onderhoud

Facings voelen hetzelfde aan als uw eigen natuurlijke tanden. Echter kan het zijn dat u de eerste dagen na de behandeling wel even moet wennen aan de facings. Dit is helemaal het geval wanneer de vorm van uw tand wordt veranderd.

Hierdoor kunnen bepaalde klanken vervormd worden en zou mogelijk uw spraak tijdelijk minder kan worden. Dit zal na een aantal dagen weer normaal worden.

In principe kunt u met facings alles eten. Wel raden wij u aan om goed op te letten bij het eten van harde dingen als zuurtjes of nootjes. Ook bij het tandenknarsen of het bijten op nagels kunt u uw facings beschadigen.

U onderhoudt uw facings op dezelfde manier als dat u uw eigen tanden onderhoudt. Het wordt aangeraden twee tot drie keer per dag te poetsen en regelmatig floss, ragers en/of stokers te gebruiken.

Tevens raden wij u aan om één of twee keer per jaar uw tandarts en/of mondhygiënist te bezoeken voor de periodieke controle.

Facings bij Tandheelkundig Centrum Hanevoet

– Onze tandartsen zijn gespecialiseerd in het plaatsen van facings.
– Wij werken uitsluitend met hoogwaardige materialen en moderne technieken.
– U heeft de keuze uit composiet facings en porseleinen facings.
– In samenspraak met de tandarts bepaalt u de kleur, vorm en stand van de facings.
– U wordt niet doorverwezen; u kunt direct bij ons terecht.
– Het plaatsen van de facings zal volledig pijnloos verlopen.

facings

Kosten facings

Aan een behandeling zoals het plaatsen van facings gaat altijd een intakegesprek met de cosmetisch tandarts vooraf. In dit intakegesprek bespreekt u de situatie met de tandarts en wordt vervolgens een behandelplan opgesteld.

Vervolgens zullen de facings geplaatst worden. De kosten hiervoor zijn onder andere afhankelijk van het materiaal waarvan de facings zijn gemaakt. Composiet facings zijn aanmerkelijk goedkoper dan de porseleinen facings.

Het prijsverschil wordt onder meer gecreëerd doordat het materiaal waar de facings van gemaakt worden anders is. Daarnaast wordt een porseleinen facing gemaakt in het tandtechnisch laboratorium.

De kosten voor facings zitten niet in het basispakket. Soms wordt een deel van de kosten van een facing vergoed vanuit de aanvullende tandartsverzekering.

Alternatieven

Er zijn diverse alternatieven voor een facing beschikbaar. Afhankelijk van uw probleem kunt u kiezen voor een alternatief. Zo kunt u ervoor kiezen om uw tanden te laten bleken of eventueel recht te zetten met een orthodontische behandeling.

Bent u niet tevreden over de kleur van uw tanden? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw tanden te laten bleken. Dit is een eenvoudige en betaalbare optie om de kleur van uw tanden te veranderen.

Op het moment dat er een tand is afgebroken kunt u er ook voor kiezen om een kroon te laten zetten. Een kroon is een kunsttand- of kies die over uw eigen tand of kies geplaatst wordt.

Het is ook mogelijk dat u niet tevreden bent over de stand van uw tanden. In dat geval kan een beugel of een andere orthodontistische behandeling helpen om uw tanden op de juiste manier uit te lijnen en te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein dat op uw tand geplaatst wordt.

Met facings kunt u het uiterlijk van uw gebit verbeteren. Zo kunnen verkleurde tanden weer wit gemaakt worden, afgebroken hoekjes gerepareerd worden en om spleetjes tussen de tanden op te vullen.

Er zijn 2 types facing: composiet facings en porseleinen facings.

Composiet facings zijn goedkoper dan facings van porselein. Echter zijn composiet facings kwalitatief gezien ook minder goed. Zo zullen composiet facing eerder verkleuren en gaan ze minder lang mee.

Een porseleinen facing gaat gemiddeld tot wel 15 jaar lang mee. Dit is een stuk langer dan composiet facings. Daarbij zijn porseleinen facings minder gevoelig voor tandplak en verkleuren deze nauwelijks.

Over het algemeen blijven facings vele jaren zitten. Hoe lang precies is afhankelijk van het type facing dat u kiest en hoe u uw facings verzorgd. Porseleinen facings gaan tot wel 15 jaar mee. Composiet facings gaan gemiddeld wel 4 tot 8 jaar mee.

Om de levensduur van een facing te verlengen raden wij u aan twee tot drie keer per dag te poetsen. Daarnaast wordt ook aangeraden regelmatig gebruik te maken van floss, ragers en/of stokers. 

Nee, u onderhoudt uw facings op dezelfde manier als dat u uw eigen tanden onderhoudt. Dit doet u door uw tanden regelmatig te poetsen. Wij raden u aan tweemaal per dag uw tanden twee minuten te poetsen met een fluoridetandpasta. 

Daarnaast raden wij u aan om om het half jaar een bezoek te brengen aan uw tandarts en uw mondhygiënist. Het is belangrijk om uw facings te laten controleren door uw tandarts en tevens uw gebit regelmatig professioneel te laten reinigen.

In principe kunt u met facings alles eten. Wel raden wij u aan om goed op te letten bij het eten van harde dingen als zuurtjes of nootjes. Ook bij het tandenknarsen of het bijten op nagels kunt u uw facings beschadigen.

Dat ligt aan uw tanden en welk type facing bij u geplaatst gaat worden. Hierin zit er een verschil tussen composiet facings en porseleinen facings.

Bij een porseleinen facing slijpen we een dun laagje van het glazuur af. Zo past de facing goed over uw tand heen. Uiteraard zorgen we ervoor dat de grootte van de facing precies past bij uw andere tanden.

Bij een composiet facing wordt de tand vooraf behandeld met zuur om het oppervlak wat ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengen we het composiet laagje voor laagje aan.

NIeuwe Cliënt

Bent u geen cliënt bij Tandheelkundig Centrum Hanevoet? Geen probleem. Als u nieuw bent bij Tandheelkundig Centrum Hanevoet kunt u een eerste afspraak inplannen via 040 252 42 67!

Afspraak maken

Wilt u meer informatie over facings? Neem dan gerust contact op met Tandheelkundig Centrum Hanevoet. U kunt ons telefonisch bereiken op 040 252 42 67.